Instalation Hexa Traction van Rspro
Rspro Antislip product Hexa Traction
Test verslag
JP Australia Slate 8,2 en Starboard Starboard Hypernut 7,4 in de 4in1 uitvoering.
Rider 1 ;Jeroen van Gessel
44jaar, 94kg, frontfooted georienteerd.
Favoriete boards:
Starboard Pro8.5x29x112l voor buiteland,
RadRaket8.2x30x115l voor NL.
Rider 2;
Robert Adrichem
oud:-) ,93 Kg Surf stance Goofy
Favorite boards ; Quad vin set-up wavesup
Team rider van JP Australia(race sup)
Testomstandigheden Plage Goulien-Crozon in Kophoge tot 3m lange lijnen die meer schuiven zoals op Wijk-Zee als dat ze hol dichtklappen.
La Torche 1,5 tot 3 mtr , Wijk aan zee verschillende omstandig heden.
JP Surf Slate Pro Edition 8'2” x 30”
Jeroen;
De JP is een plaatje qua afwerking en netjes van gewicht. Mijn eigen boards hebben rond de 112-115l volume en op de JP sta je met 128l dus iets hoger op het water, toch is het board niet minder stabiel. Peddelen gaat soepel, het board prikt mooi onder schuivers door en over golven heen. Op een golf was de JP voor mij de grote verrassing, zowel als Quad als als Tri ontwikkelt het board een prima basis snelheid, tot je nog ff een stap naar achteren doet en railsdruk geeft, dan schiet hij in een extra versnelling en kan dan serieus hard.
Als Quad heeft het board meer drive en bite in de bochten en doet hij het goed als de golven wat minder stijl zijn, maar de eerste dag met snellere 3m+ bakken had ik de meeste controlle met de tri fin set up. Echt verbazend dat een board zo makkelijk aanpeddelt en surft , maar vervolgens bijna ript als een Pro board in stijle bakken. Een board als dit lijkt bijna overal te surfen en is een mooi compromis tussen goed in NL en breed inzetbaar in het buitenland.
Robert;
Afwerking en bouwwijze bij de Pro Edition is perfect, diversen soorten Glass vezel, high density pvc en de Alutex fiber op de Rails maken het af. Doordat er geen carbon in het board is verwerkt behoud het een natuurlijke flex maar is de constructie toch erg sterk. Opvallend is dat het board geleverd wordt met tri-vin al zou je denken dat het board zich goed leent voor een Quad-vin set-up. De tri-vin doet het uitstekend in verschillende condities en het board kan ook beter hogere golven aan als zijn “concurrenten”
De eerste keer naar buiten paddelen voelde meteen vertrouwd aan, snel en stabiel. De snelheid op de golf is mede door zijn parallelle-outline enorm en ik moest daar in het begin wat aan wennen, zeker omdat het druk in het water was en als een soort slalom raket mensen moest ontwijken. Door de achterste voet wat meer naar achteren te zetten was er meer controle en kan je de snelheid omzetten in radicaal bochten werk! De Quad-vin opstelling blijf ik toch ook heerlijk vinden en bij extreme druk op de tail het board te laten sliden. Het gemeten gewicht van de demo was 7,7 kg
De Hypernut 8'0x31,5” en 7'4”x 30” Starlite uitvoering 4 in 1
Jeroen;
Toen een paar jaar geleden Starboard met de Hypernut kwam was dat echt een baanbrekend board. Ruim een een foot korter als een normaal board en toch makkelijk surfend.
De Hypernut 8.0x31.5 is de breedtste van het stel en daardoor niet helemaal eerlijk in het vergelijk. Qua vaargevoel lijkt hij het meest op de Mistral met de brede tail waar je hem ook echt over moet surfen, met dat verschil dat de channel in de bodem van de HN soms als een soort Turbo werkt en de Mistral een maatje kleiner/meer slidey aanvoelt. Qua vergelijk zou de Hypernut7.8 een eerlijker vergelijk zijn. Juist bij de Hypernut is de maatvoering cruciaal. Neem je een te grote dan voelt het als een boot, neem je een te kleine,zoals voor mij de 7.4 dan heb je een extreem los klein board, maar kost het veel moeite om de balans te bewaren, maar met de juiste maat..rippen!
Robert;
We hebben de Hypernut 8'x31,5” vorig jaar al uitvoerig kunnen testen en daarom leek het mij leuk om de HN 4 in 1 in de test mee te laten lopen. Deze met foil optie en windsurf optie is het een heel interessant board en trekt alle aandacht. Het test verslag is ook niet helemaal compleet omdat dit board met verschillende opties in heel veel omstandigheden getest kan worden. Het windsurfen zullen we in een andere test (ook met foil) bespreken.
Wat Jeroen zegt voor het juiste vergelijk hadden we de HN 7,8 moeten testen die inmiddels wel in de shop staat. ;-) We hebben inmiddels wel een goed beeld hoe de Hypernut supt en dat is ronduit geweldig! De “nut” heeft veel stabiliteit en dankzij de curved outline voelt het board als een klein radicaal board. De diepe channel in de tail geeft je in de bottomturn een versnelling en doordat het board kort draait perst je er een extra turn uit.
De 7,4 is wat ons betreft (93 kg) te klein om er goed mee ui te voeten te komen. Echter met de foil wel groot genoeg om aan te paddelen en doordat de foil als een soort zwaard werkt bij het uitpaddelen is het board stabiel genoeg. Verbazingwekkend blijft hoe zo'n grote foil weinig weerstand geeft bij het uitpaddelen. Moet wel gezegd worden dat de Hypernut wel iets zwaarder uitpaddeld (zonder foil) als de andere boards in de test.
De Starlite uitvoering is heel mooi afgewerkt en licht , in verglijking met de Starboard full carbon uitvoering (bijna 2x zo duur!) een heel goede prijs/ kwaliteits verhouding. De 4 in 1 is door z'n extra verstevigingen ( foil en windsurf verstevigingen) iets zwaarder geworden en wij wogen de HN 7,4 op 8,5 kg.
De “gewone” Hypernut 7,8 in Starlite uitvoering slechts 7,7 kg! Adviesprijs voor HN 7,4 4 in 1 is 1529 euro( ex foil) inclusief voetbanden en extra vinnenset om te windsurfen. Van de "gewone" HN 7,8 is de adviesprijs 1449,-- euro.